Överdriven svettning Göteborg

Onormal och överdriven svettning på olika avgränsade delar av kroppen drabbar ca 1 % av den vuxna befolkningen. Tillståndet klassificeras som en sjukdom kallad primär hyperhidros och det finns ingen känd underliggande orsak. Sjukdomen påverkar livet genom att ofta styra klädvalet helt och inskränka såväl kroppsspråk som sociala funktioner. Även ekonomin påverkas negativt av överdriven svettning eftersom man provar en uppsjö deodoranter och antiperspiranter samt svettas sönder kläder.

ORSAK TILL ÖVERDRIVEN SVETTNING

Den vanligaste orsaken till överdriven svettning är överaktiva svettlökar. Det kan också bero på övervikt, klimakteriebesvär, rubbning i ämnesomsättningen eller sjukdom. Besvären brukar oftast bli besvärliga och kan orsaka hudskador och infektioner på huden. Därför rekommenderar vi att du kontakta vår klinik i Göteborg för att boka en tid för behandling av överdriven svettning. Du kommer känna stor skillnad redan några dagar efter behandlingen.

BEHANDLING AV ÖVERDRIVEN SVETTNING

Oftast behandlas överdriven svettning under armarna och på händerna. Olika former av smärtstillning finns och gör att behandlingen inte behöver upplevas särskilt smärtsam. I handflator bedövas huden med effektiv nedkylning, dvs patienten styr själv över bedövningen, men även andra typer av smärtstillning inklusive lokalbedövning av nerver på samma sätt som hos tandläkaren finns tillgängligt. Behandlingen sker genom injektion ytligt i huden genom små och mycket tunna nålar och tar 5–7 min per sida i armhålor och 20–30 min per sida i handflator. Att dessa tar längre tid beror på att bedövningen kräver mer tid.

RESULTAT EFTER BEHANDLINGEN

Effekten börjar gradvis efter 1–3 dagar, är maximal efter 14 dagar och kvarstår i genomsnitt 7–9 månader. Intressant nog ser man oftast en reduktion av svettproblemet även efter att effekten släppt helt, och denna reduktion brukar bli mer påtaglig för varje behandling. Många kan därför avsluta behandlingen permanent efter 8–10 behandlingstillfällen. Många kombinerar botulinumtoxin-behandling med olika former av psykologisk behandling då hyperhidros ofta är så pass störande och situationsbetingad att blotta tanken på att svettas i en situation gör att det blir värre.

ANDRA OMRÅDEN SOM GÅR ATT BEHANDLA

Även andra områden kan behandlas, t.ex. fötter, delar av ansikte, hårbotten och ljumskar om man upplever en överdriven svettning. Resultaten här är ofta mycket goda men något mer varierande, delvis beroende på anatomiska förutsättningar, tekniska svårigheter och psykologiska faktorer.

KONTAKTA OSS FÖR ATT BOKA EN TID

Neuropraxis i Göteborg har lång erfarenhet av att behandla överdriven svettning och vi hjälper dig att lindra dina besvär. Välkommen att kontakta vår klinik i Göteborg för mer information och för att boka en tid för behandling av överdriven svettning.